Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Talvivaaran uraanin kohtalo on hämärän peitossa...


Sillä lailla... 
Iltalehti . 2016 Uutiset | Kotimaan uutiset
Talvivaaran uraanin kohtalo on hämärän peitossa
– "Meillä on kolme keinoa päästä siitä eroon"
Venäläisten omistaman Harjavallan nikkelitehtaan varastosäiliöissä on säilöttynä kolme ja puoli tonnia Sotkamon nikkelikaivokselta tullutta luonnonuraania. Sen kohtalo on hämärän peitossa.
- Meillä on kolme keinoa päästä uraanistamme eroon, toimitusjohtaja Joni Hautojärvi sanoo.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016090322257765_uu.shtml
- Uraanimme saattaisi kelvata ydinvoimayhtiö Arevalle ydinvoimaloiden polttoaineeksi, sanoo Norilsk Nickelin Harjavalta Oy:n toimitusjohtaja Joni Hautojärvi.
Terrafamen Sotkamon nikkelikaivoksella seisoo hylättynä viittä vaille valmis uraanin talteenottolaitos.
– Tämä kanadalaisen firman 70 miljoonalla eurolla rakentama laitos siirtyi Talvivaaran konkurssissa Terrafamen omistukseen. Tällä hetkellä meillä ei ole sille mitään käyttöä, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen sanoo.
Kaivoksen suurista uraaniunelmista ei ole muuta jäljellä kuin alueen maaperässä oleva uraani. Talvivaaran konkurssin vuoksi uraanin talteenottolupa kumottiin. Uuden luvan haku ratkeaa samalla kuin koko kaivoksen kohtalo.
Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan yhdessä Sotkamon kaivoksen malmitonnissa on 20 grammaa uraania. Tuo malmin sisältämä uraani on joutunut joko kaivoksen kipsisakka-altaaseen tai se on kuljetettu Norilsk Nickelin tehtaille Harjavaltaan.
– Vuoden 2014 lopussa Sotkamon kipsisakka-altaassa oli uraania noin 300 tonnia. Harjavallan tehtaalla uraania on tällä hetkellä 3,5 tonnia, STUK:n apulaisjohtaja Arja Tanninen laskee.
– Malmirikasteen pienen uraanipitoisuuden vuoksi kaivosyhtiöiden ei ole tarvinnut ilmoittaa Harjavaltaan menneestä uraanista. Meillä ei näitä tietoja ole, emmekä ole valvoneet kuljetuksia, STUK:n apulaisjohtaja Tanninen sanoo.
Näissä kolmessa säiliössä on 3,5 tonnia uraania natriumkarbonaattiliuoksena.
Uraani oli yllätys
Talvivaaran koko nikkelituotanto kuljetettiin kaivoksen toiminnan ajan 2009–2014 junalla Norilsk Nickelin tehtaille Harjavaltaan. Kun kuljetukset Talvivaaran kaivokselta Harjavaltaan alkoivat, Norilsk Nickelille tuli yllätyksenä se, että nikkelirikaste sisälsi uraania.
– Olettamus oli, että uraania ei ole. Kun totuus paljastui, aloimme erottaa uraania nikkelistä vuonna 2010. Talvivaara oli täynnä yllätyksiä, Norilsk Nickelin Harjavalta Oy:n toimitusjohtaja Joni Hautojärvi hymähtää. Talvivaaran huippuaikoina Harjavaltaan tuli jopa 50 000 tonnia nikkelirikastetta vuodessa. Malmimäärästä saatiin erotettua noin 16 000 tonnia nikkeliä.
– Rakensimme Talvivaaran nikkeliä varten 60 miljoonaa euroa maksavan järjestelmän. Myös uraanin erottelujärjestelmän rakennuskustannukset olivat miljoonaluokkaa, toimitusjohtaja Hautojärvi sanoo.
Norilsk Nickel Harjavalta Oy on ollut venäläisessä omistuksessa vuodesta 2007 lähtien.
Minne uraani menee?
Minne sitten valtion omistaman Terrafamen uraania sisältävä nikkelirikaste on mennyt – ja menee – Talvivaaran konkurssin jälkeen?
– Emme tiedä, STUK:n apulaisjohtaja Tanninen sanoo ykskantaan.
Terrafame kertoo tuottaneensa tammi-kesäkuussa 3 309 tonnia nikkeliä. Ensimmäisen vuosipuoliskon liikevaihdokseen yhtiö ilmoittaa 32 miljoonaa euroa.
– Vielä alkuvuodesta toimitimme nikkelirikastetta muutamalle laitokselle Suomeen. Nyt nikkelirikaste menee vientiin ja pääosa sitä Aasiaan, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.
Terrafamen nikkelirikasteen osoitteeksi on arveltu myös mm. Norjaa, Ranskaa ja Englantia. – Vaikka olemme valtion yhtiö, emme avaa asiaa enempää. Olemme sopineet asiakkaidemme kanssa näin, Terrafamen toimitusjohtaja Lukkaroinen päättää keskustelun.
Tieto nikkelirikasteen kuljetusten loppumisesta Harjavaltaan yllättää Stop Talvivaara -liikkeen keulahahmon Hannu Hyvösen.
– Talvivaara luokiteltiin kansainvälisesti merkittäväksi uraanikaivokseksi. On merkillistä, että kukaan ei tiedä Suomesta lähtevän uraanipitoisen malmin liikkeistä. Ihmetyttää STUK:n toiminta, sanoo Hyvönen. Suomen Luonnonsuojeluliiton tekninen neuvonantaja Pertti Sundqvist ihmettelee, miksi valtion omistama kaivosyhtiö Terrafame panttaa tietoa.
– Jos ei halua kertoa asiasta, silloin on joko salattavaa tai hävettävää. Salattavaa ei ole, koska lakia ei rikota. Jäljelle jää se toinen vaihtoehto, Sundqvist pohtii.
Venäläisiä ei kiinnosta
Harjavallassa Norilsk Nickelin tehdasalueella johtaja Joni Hautojärvi avaa oven rakennukseen, jossa 3,5 tonnia uraania säilytetään natriumkarbonaattiliuoksena kolmessa säiliössä.
– Raportoimme uraanin määrästä säännöllisesti STUK:lle ja Euroopan komissiolle, kertoo Hautojärvi.
Talvivaaran entinen toimitusjohtaja Pekka Perä sanoi aikanaan: ”Säteilyvaaraa suurempi huoli on terrorismi. Aine ei saa joutua vääriin käsiin.”
Norilsk Nickelin Harjavallan toimitusjohtaja Joni Hautojärven mukaan tehtaan venäläiset omistajat eivät ole kiinnostuneita tehdasalueella olevasta uraanista.
– Heillä on uraania riittävästi omasta takaa, Hautojärvi sanoo.
– Uraani saattaisi kelvata ydinvoimayhtiö Arevalle.
Uraanin vienti EU:n ulkopuolelle edellyttää ulkoministeriön myöntämää vientilupaa. Lupa edellyttää, että vastaanottajamaa on sitoutunut ydinaseiden leviämisen estämiseen ja sallii ydinmateriaalin valvonnan alueellaan.
– Meillä on kolme keinoa päästä uraanistamme eroon. Jos Terrafame saa uraanin talteenottolaitoksensa valmiiksi, palautamme sen sinne. Voimme myydä uraanin ydinvoimayhtiöille tai valmistaa siitä uraanioksidia, johtaja Hautojärvi laskee.
Uraaniin liittyvät riskit. Minkälaiset ovat uraanin ympäristöriskit, STUK:n apulaisjohtaja Tanninen?
– Luonnon uraaniin liittyvä säteilyalttius johtuu ensisijaisesti radiumista, kaasumaisesta radonista sekä lyijystä ja poloniumista. Nämä kaikki syntyvät uraanista luonnon radioaktiivisen hajoamisen seurauksena. Uraani voi aiheuttaa merkittävää säteilyaltistusta, jos sitä kulkeutuu ruuan, juoman tai hengitysilman pölyn mukana elimistöön.
JUHA GRANATH

1 kommentti:

  1. Tässä tesla oskillaattori testiä... Tää on hauska, oikeasti vähän jännitti... Uusin 211 video myös kovaa kamaa... Ymmärrät, jos perehdyt lisää... https://www.youtube.com/watch?v=uxRk5jbTnC0

    Kuulin juuri, että Elisa viihteen kautta saa: Atomin paluu dokumentti elokuvan nähtäväksi, jossa mukana on Arto Laurikin.

    http://ollihakala.blogspot.fi/2016/04/nyt-tuli-atomi-jytky-nyt-tuli-atomi.html

    https://www.youtube.com/user/artolauri

    http://ollihakala.blogspot.fi/2011/10/arto-lauri-faktaa-ydinvoimasta.html

    Globaalisti maailmassa monen asian, ongelmien takana paljastuukin plutonium (239) talous. Suomessakin valtion budjetin verran, siis toinen mokoma pimeää rahaa. Tällä sektorilla mädätystä vasta onkin, todella isoilla rahoilla. Mikään ei ole sitä miltä se näyttää ja kaikki vaikuttaa kaikkeen...

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.